U-Track logo
U-Track logo

'The making of' en uitslagen Pheidippidesloop 2012

Portret Pheidippides en RindadB site

Het zit er weer op! De 33e Pheidippidesloop kan worden toegevoegd aan de annalen van onze vereniging.

Maar nu nog even: the making of... een prachtige dag met fantastische foto's, enthousiaste tweets en prima uitslagen. Je leest en bekijkt het allemaal via dit artikel. Van ons mag je alles downloaden, kopiëren, verder verspreiden; wij krijgen er graag de credits voor!

Volgend jaar zien wij jullie hopelijk allemaal terug in Utrecht-Oost op zaterdag 26 oktober 2013!!

D-day: voorbereiding

funishfuik kleinOm half acht zijn de eersten al present op de atletiekbaan. Het eerste dat we doen is... een kopje koffie drinken. De muziekinstallatie wordt gebracht en we starten met het afzetten van de Mytylweg en geven de drie parcoursopbouwteams hun van te voren klaargezette bak met bordjes en afzetlint. Onze sponsor KWS is niet zuinig geweest dit jaar met het gratis ter beschikking stellen van alle materialen! We hebben maar liefst 2500 meter afzetlint meegekregen. 

Ondertussen druppelen de parcourswachten, verkeersregelaars en barhulpen binnen. Om tien uur start de verkeersregelaarscursus door een heuse politieagent. Wettelijk zijn we verplicht alle posten die op de openbare weg staan, te laten deelnemen aan deze anderhalf durende ‘opleiding’. De posten die in het bos staan, hoeven niet. Dit verklaart het verschil tussen de term verkeersregelaar en parcourswacht.Opmerkelijk: circa 90% start met koffie (die andere 10% lust het niet). Waar zouden we zijn zonder deze energydrank avant la lettre?

emiel joost klein

Vanaf half elf is het wedstrijdsecretariaat druk doende alle teams te voorzien van hun teamtasje waarin de startnummers en het wissellint zitten. Het aantal sololopers blijft steken op twee. Een beetje weinig voor een pilot, maar we kunnen in ieder geval ervaring opdoen met deze noviteit!

Het opbouwen van het startgebied is een flinke klus en de finishfuik bij de modderige zij-ingang van de baan geeft de nodige stress op het laatste moment.

Tussen half twaalf en twaalf vertrekken alle posten naar hun plaats langs het parcours. De tijdregistratie is klaar met het invoeren van alle teamwijzigingen en het inrichten van de tijdregistratiekar bij de finish. 

Intermezzo - fotoraadsel: wat zou de eenwieler bij de Pheidippidesloop doen?

kantine kleinVlak voor de start ontvangen we Utrechts PvdA-wethouder voor onder meer Sport, Rinda den Besten. Ze komt het startschot lossen en heeft en passant een aantal ambtenaren van de gemeente Utrecht enthousiast gekregen mee te lopen. Volgend jaar hopen we de gemeente Utrecht terug te zien, met meelopende wethouder! (Ze zou meelopen, maar moest afzien van deelname vanwege een in de herfstvakantie opgelopen griep.)

Voor de annalen van onder meer onze atletiekvereniging wordt Rinda tientallen keer gefotografeerd. Het is voor een 401 leden tellende vereniging geen alledaagse belevenis de wethouder te ontvangen!

Het wedstrijdverloop

start kleinOm exact 12:00 uur klinkt het startschot en wég zijn alle lopers. Opvallend is dat er steeds meer vrouwen lopen op de langere afstand. Waar er in het verleden een strakke scheiding was toen de korte etappe het domein was van hardlopende vrouwen en de lange afstand dat van mannen, is, sinds we dat hebben losgelaten, het aantal deelnemende vrouwen aanzienlijk toegenomen. Overigens waren er dit jaar twee teams die volledig bestonden uit vrouwen: Trecho-Ladies, werden 63e in de overall uitslag, en Team Ariane, dat eindigde als 64e. Misschien maken we daar volgend jaar wel een aparte competitie van: teams die uitsluitend uit vrouwen bestaan, of alleen uit jonge atleten tot 18 jaar. Het is altijd leuk weer iets nieuws uit te proberen!

Voor ons als organiserende club is het fantastisch te zien dat zoveel mensen genieten van een mooie dag vol sportieve prestaties, gezelligheid, enthousiasme en plezier. Het weer was dit jaar opnieuw opperbest. Wel koud, maar uiterst zonnig en daardoor niet te koud. Op de foto’s staan veel korte broeken en mouwen, dat zegt genoeg.

start2 kleinWie dit jaar als nummer 1 zou eindigen was al vanaf de start duidelijk. De ‘Phoenix Tornado’s’ startten met Simon van den Enden. Op bijgaande foto is te zien dat hij al na 1 meter als eerste liep en die plaats werd de hele wedstrijd niet meer afgestaan. Na 2:34:53 eindigde dit Utrechtse team als eerste. Achter de nummers 1 was de wedstrijd spannender. De nummers 2-3-4-5 wisselden stuivertje gedurende de wedstrijd. Uiteindelijk liepen onze eigen ‘De Japies (willen meer)’ naar de tweede plaats in een tijd van 2:51:21. Nummers 3 werden ‘De Galliërs’ in 2:54:18. 

Net buiten de prijzen viel het eerste ‘bedrijfsteam’: ‘Dreamteam UMC Utrecht’. Dit team werd nipt vierde in 2:56:30. Nummer 5 lag daar een stukje achter en eindigde in 3:03:07. In totaal liepen 4 teams binnen de 3 uur. In marathonkringen een magische grens! 

hekkesluiters kleinAchterin het veld eindigden de lopers van het team 'The green-grass hoppers 2' als laatste in een tijd van 4:10:56. Zij verdienden daarmee de taart voor de hekkensluiter.

Aan de foto is te zien dat lopen een sport is die, op ieder niveau beoefend, plezier en sportieve trots geeft. Op de foto zijn ook een van onze begeleidende fietsers en de immer lachende Pheidippides zelf te zien.

Helemaal onderaan dit artikel vind je de all-time-uitslagen van de snelste teams.

Team 69 ‘Phoenix Speedo’s’ moesten we  helaas diskwalificeren omdat de 4e loper de korte etappe had gelopen waar het de lange etappe had moeten zijn.

Prijsuitreiking

winnaars kleinDe prijsuitreiking hadden we dit jaar voor het eerst in de tijd naar voren gehaald, wetende dat dan nog niet alle teams zouden zijn gefinisht. Bij de vorige twee edities van de Pheidippidesloop was de prijsuitreiking helemaal in het water gevallen doordat vrijwel alle snelle lopers al naar huis waren. Dit jaar kozen we ervoor de prijsuitreiking te doen nadat ongeveer de helft van de teams binnen zou zijn.

Voor ons is dit experiment geslaagd, ook al kregen we achteraf enkele vragen en een reprimande. De prijsuitreiking had naar onze inschatting het cachet dat we graag wilden zien. We realiseren ons dat de loop dan nog niet is gelopen voor alle teams. In de evaluatie zullen we voor- en nadelen van beide varianten zorgvuldig afwegen. 

U-Trackvoorzitter Peter van Leeuwen kweet zich uitstekend van zijn prijsuitreikende taak. Hij werd geassisteerd door Pheidippides die nog voor enige hilariteit zorgde door de gouden 'duimen' te geven aan het bronzen team.

prijzen siteNaast prijzen voor de eerste 3 teams was er ook dit jaar weer een fles wijn voor de snelste man en de snelste vrouw, kijkende naar snelheid in gemiddeld aantal km/u. Maarten van Ommen van Phoenix Tornado’s won de prijs bij de mannen met 23:17 minuten op de lange afstand (17,52 km/u). Uit hetzelfde team won Karin Gorter bij de vrouwen de prijs met 15:48 minuten op de korte afstand (15,57 km/u).  

Traditiegetrouw won het team met de origineelste naam een taart. Dit werd dit jaar ‘Chasse Patate’ een team dat volledig bestond uit mensen die werken bij de KNWU. Chasse Patate is een wielerterm. Wat het betekent moesten we even opzoeken op Wikipedia.

Rita en de bobosNieuw dit jaar was een taart(je) voor de leukste tweet. Deze prijs is gewonnen door @Ednotthehorse, in het niet-digitale leven te herkennen als Ed Geerlings van de 'Rust-1-2-3-weinig' teams.  In zijn tweet zijn Rinda den Besten, Pheidippides en U-Trackbestuurslid Rita Verduin te zien voor de twitterfontein die de hele dag ‘liep’ in de kantine. Deze noviteit gaf onze aloude Pheidippidesloop een nerdy-hedendaags tintje. Gratis maar niet voor niks!

Tekst van de winnende tweet: '@runningrita en @RindadB en @Snelvoeter voor de twitterfontein bij #phl12'. 

Sololopers

Toen wij ons realiseerden dat wij dit jaar de enige marathon zouden organiseren op Utrechts grondgebied (de organisatie van Utrecht Marathon heeft de editie van 2013 geskipt wegens financiële perikelen), ontstond het idee om onze etappewedstrijd ook open te stellen voor sololopers.

solo reneUiteindelijk maakten we hier pas twee weken van tevoren werk van. Via de site van UltraNED hebben we koud 10 dagen voor de loop een oproep geplaatst. Twee lopers reageerden hierop: René de Groot (geëindigd in 3:45:12) en Hans Buis (geëindigd als laatste finisher van de dag in 5:00:30). We gaan in de evaluatie bekijken of we deze pilot gaan omzetten in een vast onderdeel. Als we er mee doorgaan zal het bescheiden moeten blijven want sommige paden zijn smal. We willen het kleinschalige en gezellige karakter van de loop behouden.

Beide lopers hebben laten weten te hebben genoten van de omgeving en de ambiance op de baan. Als we het uitbreiden, maken we er een separate competitie van met een eigen klassement.

Na afloop

Nadat de laatste teams langs waren gekomen, begon het grote opruimen. Zeker 1500 meter afzetlint verdween in vuilniszakken, de bordjes zijn voor een jaar opgeruimd, en we ontvingen de eerste evaluatieve opmerkingen van deze en gene. Omdat we over circa twee weken gaan evalueren, roepen we iedereen op die suggesties heeft voor verbetering of verandering dit te melden aan het zo langzamerhand bekende e-mailadres: secretaris@u-track.nl.

Ter afsluiting is met ongeveer eenderde van de U-Trackvrijwilligers een maaltijd verorberd in de kantine. Voldaan keerden we daarna huiswaarts.

Bericht aan alle vrijwilligers

Sari DMOp zaterdagavond stuurden we onderstaand bericht naar al onze vrijwilligers:

"Wat is het toch ontzettend fijn (en ook behoorlijk bijzonder!) dat we als club maar liefst 58 (!) vrijwilligers op de been kunnen krijgen die vrijwillig een dag het parcours uitzetten, de teams ontvangen, goede muziek draaien, de tijd registreren, speaker zijn, bier tappen, Pheidippides zijn, friet bakken (of althans uitserveren ;-)), mensen op het goede spoor zetten, mensen op het goede spoor houden, (team-)foto's maken, koukleumen, lopers aanmoedigen, van het zonnetje genieten, prijzen uitreiken, twitteren, tenten opbouwen, ultralopers begeleiden, met vlaggetjes zwaaien, tussendoor zelf lopen, wegwaaiende tenten vastzetten, bogen opblazen en neerzetten, auto's tegenhouden, prijzen inkopen en uitreiken, de kantine aan kant maken, afwassen, horden neerzetten (en later weer weghalen), de baan en het parcours in oude staat herstellen en nou zijn we vast nog heel veel vergeten... Hoe dan ook, jullie hebben allemaal keihard gewerkt om er een mooie dag van te maken en dat is (ook met dank aan de door Pheidippides gunstig gestemde weergoden) prima gelukt! 

Mirjamvrij 2Hopelijk kunnen jullie de rest van het weekend een beetje uitrusten en nagenieten! We hebben in elk geval weten te regelen dat jullie vannacht een uurtje extra kunnen slapen. Mocht je nog vragen hebben of tips of opmerkingen, dan horen we dat natuurlijk heel graag. Wij houden op een later moment ook nog een formele evaluatie en jullie input daarvoor is meer dan welkom!"

Twitteren met #phl12

Alle tweets over de Pheidippidesloop kun je lezen in dit twitterverslag. Een groot deel van deze tweets waren te volgen via de twitterfontein in de kantine.

Foto's

TedDit jaar werden de foto's op het parcours weer door onze huisfotograaf Ted van den Bergh (@TweetTed) gemaakt. Hij is kort voor de loop geopereerd dus het was lang niet zeker of hij tijdig hersteld zou zijn. Dat was hij gelukkig wel. De foto's van Ted vind je op Flickr.

Onze tweede fotograaf was Bas Duijkers. Bas maakte teamfoto's, foto's van de prijsuitreiking en foto's van het laatste deel van de race. Zijn foto's vind je op Picasa.

De derde fotograaf van de dag was Lynette Moes. Zij heeft foto's genomen op de plaats waar zij als parcourswacht stond. Dit was vlak voor het 4 km punt op de lange etappe. Op de foto's is Oud-Amelisweerd op de achtergrond te zien. De foto's van Lynette vind je op Google+.

Gevonden (en verloren) voorwerpen

De lijst met gevonden en verloren voorwerpen vind je hier.
 

Verslagen op andere sites

Sommige teams of individuele lopers hebben een verslag op hun eigen site gezet over hun deelname aan de Pheidippidesloop. Wij nemen op deze plaats graag een link op naar andere sites. Heb je een tip? Mail deze naar ons bekende mailadres.

Blogger Ruud Verhoef noemt de Pheidippidesloop in een blog over hardlopen op zaterdag. Het blog heet: runningruud.nl.

Ruud heeft daarbij nog een teamverslag geschreven over de Pheidippidesloop op de site van AV Ron Clarke.

Een paar teams hielden het bij een korte mededeling op hun site. We vonden: De Literatureluurs, beide Trecho-teams en de Dark Horses 1-2-3, waar Loopgroep Bunnik achter schuil blijkt te gaan.

Uitslagen

De uitslagen van de Pheidippidesloop 2012 zijn in de volgende lijsten te vinden. Team 69 is gediskwalificeerd omdat de vierde loper de verkeerde afstand heeft gelopen, waardoor het team niet de volledige marathonafstand heeft afgelegd.

 

All-time-uitslagen

Enkele uitslagen door de jaren heen.

       
Jaar Naam winnend team Winnende tijd Totaal aantal teams
2012 Phoenix Tornado's 2:34:53 70
2011 CoolRunners 2:26:12 69
2010 Hellas Angels 2:30:51 55
2009 Hellas Angels 2:32:15 44
2008 Hellas Angels 2:40:10 48
2007 Verheul75jaaren50dagen 2:23:35 58
2006 CoolRunners 2:26:42 66
2005 Ramdrammers 1 2:33:19 70
2004 CoolRunners 2:22:33 74
2003 FreeRunners 2:25:35 60
2002 FreeRunners 2:26:18 58
       
Uitslagen U-Trackteams    
       
Klassering Naam team Tijd 2012 Tijd 2011
2 De Japies (willen meer) 2:51:21 3:04:08
12 TYRANNOSAURUS TRAX 3:15:06  
20 U-Track Finest 3:22:49  
35 Team Pauper 3:36:49  
52 U-Track Boslopers 3:46:49