U-Track logo
U-Track logo

Pheidippidesloop 2014: raceday, foto's en uitslagen

14 los

Vrijwilligers

14 OchtendWat doe je als vereniging als je bijna 60 leden op de been krijgt om een niet al te groot loopevenement tot een goed eind te brengen? Dan stuur je een bedankmail:

'Even een mail om jullie heel hartelijk te bedanken voor jullie inzet gisteren! We vinden het echt fantastisch dat het weer is gelukt met bijna zestig vrijwilligers een mooi hardloopfeestje te organiseren; we kregen heel wat enthousiaste reacties van deelnemers. Dat hadden we anderhalve week van tevoren niet verwacht: het aantal inschrijvingen bleef lang steken op rond de 15, de regenkans was 90 procent en we kwamen vrijwilligers tekort. Er is weliswaar een grote harde kern die al jaren (soms al ruim een decennium...) meehelpt, we kwamen nog een paar mensen tekort...

Gelukkig bleek een groot aantal mensen na een noodoproepje alsnog bereid om te helpen en met de inzet van een groep enthousiaste ROC studenten erbij kwam het alsnog helemaal goed! Hopelijk hebben jullie allemaal je bedankje in de vorm van een Chinees etentje of een Merci gehad (zo niet: laat het even weten!), jullie hebben het in elk geval meer dan verdiend! Geniet nu van een rustige en zonnige zondag en mochten jullie nog opmerkingen of evaluatiepunten hebben, dan horen we het graag!'

Vroeg op

14 PheidipDe dag begon vroeg. Om acht uur was al een klein fanfareorkest op de been om met de eerste klus te beginnen: de Mytylweg afzetten. Daarna volgden de ploegen voor het uitzetten van het parcours.

Terwijl zij op pad waren gestuurd met wegwijsbordjes en afzetlint, was het op de baan tijd om de grote Runnersworld-boog omhoog te krijgen en het start- en finishgebied in te richten.

Lullig baantje

Om half elf startte de instructie voor de verkeersregelaars (VR) en parcourswachten (PW). Ambtelijk Nederland heeft daar een heus onderscheid in gemaakt. Voor de leek gaat het om precies eendere mensen die met engelengeduld urenlang het meest lullige vrijwilligersbaantje uitvoeren dat er is: op een vast punt steeds dezelfde richting wijzen aan lopers die 99 van de 100 keer toch wel weten waar ze naar toe moeten.

Het verschil tussen de VR en de PW is een diploma. De VR heeft een heus VR-diploma en de PW heeft dat niet. Het gevolg is dat de VR wel langs de openbare weg mag staan en de PW niet. Een klein verschil met grote gevolgen. Of beter: een groot verschil met kleine gevolgen. Want staand in het bos gaat de tijd even traag als staand langs de weg.

14 organisatieVelen bleven dan ook niet staan maar gingen erbij zitten. Ik heb dat zelf kunnen waarnemen.

Binnenshuis

Rond elf uur werd het drukker op de baan en was het binnenshuis het wedstrijdsecretariaat dat druk was met het uitreiken van alle teamtasjes aan de teamcaptains en sololopers. De barmensen hadden tegelijkertijd hun handen vol aan de vele kopjes koffie die moesten worden geschonken.

10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-START!!

Om 12:00 uur stond het voor de startlijn ineens vol met in zomerkledij uitgedoste hardlopers. Het was een raadsel waar die ineens vandaan kwamen want 5 minuten daarvoor was er nog niemand te zien geweest.

Pheidippides was er helemaal klaar voor en hield de startklapper omhoog. Tussen haakjes, een startklapper is een ouderwets aandoend houten apparaat dat dienst doet als startpistool op onze baan omdat je er niet mag schieten met een startpistool. Wat absurd is, maar de details daarvan zijn niet van belang voor dit verslag dus die besparen we je.

Na het traditioneel gezamenlijk uitgeroepen 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-STAHART stoven ze weg: 62 lopers met wissellinten en 8 sololopers zonder wissellint.

14 startWedstrijd

De wedstrijd wilde niet echt een wedstrijd worden.

De eerste loper van het team 11: Keurkorps El Presidente: Cavalerie, Leon Graumans, finishte met een reuzenvoorsprong op alle andere teams. Deze voorsprong gaf het team niet meer uit handen. Zij wonnen de wedstrijd met 2:30:02. En passant bleek de gepaardenstaarte jonge Phoeniciër de snelste man van de dag met 22:17 minuten over 6,8 km, waarmee hij 18,3 km/u liep, een snelheid om 'u' tegen te zeggen.

Achter dit team vond wel een strijd plaats om de plaatsen 2 tot en met 5. Op twee eindigde team 40: Hellas Distance Runners met 2:44:39. In hun midden liep de snelste vrouw van de dag, Agnes Schipper, die met een tijd van 15:44 over 4,1 km, gemiddeld 15,6 km/u liep. Agnes was haar vaste ploeg Hellas Angels (team 58) ontrouw, deze werd zonder haar derde in een tijd van 2:47:02. Wat misschien tot troost strekt, is dat Hellas Angels het ook met haar niet had gered, en ook dan derde was geworden.

14 yurunOp vier eindigde het snelste U-Track team, voorheen bekend als De Japies, maar door de jongelingen zelf omgedoopt tot YURun (team 28). Ze liepen hun snelste tijd tot nu toe: 2:51:06 (in 2012 werden ze nog tweede met 2:51:21).

Het vijfde team werd team 13: het Keurkorps El Presidente: Infanterie (ook AV Phoenix) in 2:52:38.

Atletiek is toch...

En zo bleef de wedstrijd toch het exclusieve domein van Utrechts' drie atletiekverenigingen: Hellas, Phoenix en U-Track. Hiermee is maar weer bewezen dat echte snelheid, duurvermogen en loopsouplesse het best worden opgebouwd onder leiding van echte atletiektrainers.

Deze boude bewering wordt geheel gestaafd met het feit dat pas vanaf team 11 een gelegenheidsteam in de uitslagen voorkomt, alle teams daarvoor zijn loopgroepen of atletiekverenigingen.

Sololololopers

14 winnaar soloDit jaar verschenen acht sololopers aan de start, zeven mannen en een vrouw. Ruud Verhoef werd de snelste, hij legde de marathon af in 3:41:30. Twee werd Jan-Kees van der Leek in 3:52:54 en drie werd Peter van Wouwe in 3:56:52. 

We hebben niet alle sololopers gesproken achteraf, maar degene die we wel spraken, waren enthousiast voor zeven. Wat dat betreft waren ze in hun eentje een heel team.

Klokjes

14 klokjesHet verhaal achter sololoper Eric Klok is bijzonder. Hij werd 50 jaar. Als cadeau 'kreeg' hij van zijn familie: deelname aan de Pheidippidesloop (!). Hij mocht hem bij wijze van verrassing helemaal zelf lopen!

De familie schreef in als team en begeleidde Eric in alle zeven rondes. Zowel het team als Eric droeg nummer 1 als startnummer want voor zijn familie was Eric gisteren nummer 1 (en misschien wel vaker dan alleen gisteren, maar dat vergaten we te vragen).

Het plezier spatte de hele dag van deze familie af. Wat een mooi evenement ín ons evenement. De tijd van team en sololoper, 4:04:07, leverde Eric de vierde plaats op en de familie werd er 60ste mee.

En passant won deze familie de prijs voor leukste teamnaam: Klokje rond. Niet dat deze naam zo bijzonder is, maar een familie Klok die dit op touw zet, was in onze ogen de bijzonderste familie van het evenement. Hoewel de families Kouterik, Annema en Uiterwijk ook hoge ogen scoorden!

Battle in banking

De groei van ons evenement moeten we zoeken in het proberen meer bedrijventeams te verlokken tot deelname. Dit jaar was een heuse battle in banking zichtbaar. De Triodosbank doet al jaren mee, dit jaar niet met drie, niet met vier, maar met vijf teams. Ook de Rabobank voerde het aantal teams op, van drie sprongen zij ineens naar vijf.

14 banking 2Daarmee ontstond, zonder dat zij er zelf van op de hoogte waren, een heuse battle in banking. 

Deze battle werd gewonnen door de Rabo, gemiddeld eindigden hun teams op plaats 35, waar de Triodos gemiddeld op 40 eindigde. Als we de mediaan nemen, dan eindigt opnieuw de Rabo als eerste met 38,5. Nemen we de standaarddeviatie, dan wint, het is niet verrassend, opnieuw de Rabo. Nemen we de gemiddelde uitgave per werknemer, dan wint de Rabobank opnieuw. Niet alleen liepen de lopers in kekke geel-zwarte functionele t-shirts (de Triodos'ers liepen in oude katoenen shirts ('uw geld gaat goed'), de Rabo'ers kregen een lunchpakket en zij konden zich fijn afzonderen van het gepeupel in hun eigen VIP-tent.

Waarmee maar is gezegd dat als het aankomt op zuivere statistiek, de grootbanken het de kleine bijzonder moeilijk maken. Maar als we kijken naar minder meetbare aspecten, dan wint de Triodos het. Want de Triodosbank heeft een heuse nomen-est-omen-teamcaptain. Deze ploegleider heet Ton Rennen.

14 start ehboEen bank waar mensen mogen werken die 'Rennen' van achteren heten, dat is de beste bank!  

Hekkensluiters

Achterin het veld was eveneens een battle zichtbaar. Deze strijd werd glansrijk gewonnen door het team van ProRail, genaamd Het Spoor Bijster. Als grapje hoorden we al dat ze niet alleen het spoor bijster waren, maar ook, en dat werd er niet per ongeluk bij gezegd, 'zoals gebruikelijk te laat kwamen'.

Als ze twee minuten sneller waren geweest, was GEBLAPT laatste geworden. Maar deze werden niet 61 keer, maar 60 keer ge(b)lapt. Waardoor ze net geen laatste werden maar 61e.

Opgeruimd staat netjes

Na alle feestelijkheden van prijzen uitreiken, gebak verdelen en klapzoenen uitdelen, kwam het laatste loodje: het opruimen van de baan, het parcours en de kantine. O pardon, het paviljoen.

14 lopend(Tussen haakjes, wat is er mis met het woord kantine? Waarom moet de kantine in een bedrijf 'bedrijfsrestaurant'  heten en waarom moet de kantine van voetbalscheidsrechters in Utrecht 'paviljoen' heten? Dit zijn van die levensvragen waarop ik geen antwoord heb, noch krijg.)

Nu ja, toen de kantine enigszins toonbaar was, werd er door een groep van bijna 30 U-Track'ers gegeten. Traditiegewijs van de lokale Chinees. En wij leefden daarna nog lang en gelukkig.

Maar niet nadat wij de prijs voor de leukste tweet van de dag hadden toebedeeld aan het team dat het het langste volhield van iedereen en bijna net zo lang bleef als onze vrijwilligers. Ze hadden het gezellig met elkaar en met het scheidsrechtersbier, dat konden we wel zien. We verklappen niet welk team het was, maar Dat kan sneller... komt heel aardig in de buurt.

Gelukkiger

Wij en alle lezers leven nog gelukkiger in de wetenschap dat we nog wat in petto hebben voor iedereen:

  • De uitslagen, waar Patrick Schoo ook dit jaar verantwoordelijk voor was (waarvoor kwadratisch dank), zijn onderaan dit verslag te vinden.
  • Alle foto's. De foto's op het parcours van Jasper Berben zijn hier te vinden. De foto's op de baan en de teamfoto's van Watze de Vries zijn hier te vinden.
  • Van een aantal tweets hebben wij een overzichtelijk, chronologisch verhaal gemaakt. Dit kun je online vinden door hier te klikken. Hierin is ook te vinden welke tweet de leukste van de dag werd.
  • Over de lazy sunday na de Pheidippidesloop schreef @runningrita een blog op haar eigen blog runningrita.nl.
  • Winnaar van de sololopers Ruud Verhoef schreef een verslag op zijn eigen blog RudolfVerhoef.punt.nl.
  • Deze editie van de Pheidippidesloop kreeg nog een staartje, ook daarover schreef Rita een blog op haar eigen site.

Tot slot

14 microTot slot een hartelijk dankwoord aan alle mensen die ons hebben geholpen er een succesvolle editie van te maken.

Een bijzonder woordje van dank aan Emiel van Emmerik (microfonist), Joost Augusteijn (DJ), Jos Warmerdam (tijdwaarneming en duizenddingendoekje) en aan álle andere vrijwilligers.

En tenslotte aan alle deelnemers: tot volgend jaar! Dan is de 36e Pheidippidesloop op zaterdag 24 oktober 2015.

Karola Mulder, Norma van Rij, Willem Spee, Rita Verduin en Rianne Vlooswijk.

Uitslagen

Uitslagen door de jaren heen

Jaar Naam winnend team Winnende tijd Totaal aantal teams
2014 Keurkorps El Presidente: Cavalerie 02:30:02 62
2013 Hellas Angels 02:37:37 65
2012 Phoenix Tornado's 02:34:53 70
2011 CoolRunners 02:26:12 69
2010 Hellas Angels 02:30:51 55
2009 Hellas Angels 02:32:15 44
2008 Hellas Angels 02:40:10 48
2007 Verheul75jaaren50dagen 02:23:35 58
2006 CoolRunners 02:26:42 66
2005 Ramdrammers 1 02:33:19 70
2004 CoolRunners 02:22:33 74
2003 FreeRunners 02:25:35 60
2002 FreeRunners 02:26:18 58

Uitslagen U-Track teams 2014

Klassering Naam team Tijd 2014 Tijd 2013 Tijd 2012 Tijd 2011
4 YURun (voorheen De Japies) 02:51:06 02:56:37 02:51:21 03:04:08
28 U-Track Zandlopers 03:33:31 03:27:20    
58 U-Track Buiklopers 04:01:08 04:04:30