U-Track logo
U-Track logo

Archief Pheidippidesloop

Pheidippidesloop 2011: over Griekse staatsobligaties en betrouwbare uitslagen

verzamel2

De Pheidippidesloop 2011 is alweer verleden tijd. Gelukkig hebben we de uitslagen en de foto’s nog! Dit jaar kwamen 69 teams aan de start, de opgaande lijn van vorig jaar is voortgezet. Volgend jaar hopen we het record van 74 teams weer te evenaren. Het weer werkte optimaal mee en ons nieuwe atletiekonderkomen belooft ons nog veel mooie atletiekdagen in de toekomst te brengen.

startkleinerderHet snelste team is dit jaar Coolrunners geworden in de winnende tijd van 2:26:12. Tweede en derde werden respectievelijk Jos’ Trimsalon (tijd: 2:43:38) en vlak daarachter De Zwerfhonden (tijd: 2:44:55). Beide bleken incognito Hellasteams.

Snelste vrouw werd Marije te Raa van de Coolrunners op de korte afstand van 4,1 km in 13:57 (17,6 km/u). Snelste man op de lange afstand van 6,8 km werd Jeroen Zeinstra van De Galliërs in 22:04 (18,5 km/u). Het team ‘De Japies’, het juniorenteam van U-Track, was het snelste U-Trackteam. Het team eindigde als negende in het overall klassement.

Voor de loop

finish_extreem_kleinHet deels nieuwe parcours en dan met name de finishfuik, maakte dat we als organisatieteam gespannen aan de dag begonnen. Zouden de lopers goed lopen op het gedeelte dat iedereen twee keer passeert? Zou het zompige deel met daarin een aantal grote en enkel-zwik-gevaarlijke gaten direct na de finishfuik het houden?

De dag startte rond half 9 met de ontvangst van en instructie aan de parcoursopbouwers. Het nieuwe startgebied is direct smal, door de snelle lopers in een apart startvak(je) te laten plaatsnemen, hoopten we klachten over te grote drukte in het begin van het parcours, vóór te zijn.

Na de instructie aan de parcoursopbouwers volgde de instructie aan de start- en finishopbouwploegen. Ondertussen werd het paviljoen gereed gemaakt voor de ontvangst van circa 550 bezoekers. Oók spannend want dit was de vuurdoop voor de baan, het paviljoen èn het kleedkamergebouw.

Om 10:15 uur exact begon de wettelijk verplichte instructie aan alle verkeersregelaars door motoragent Jan van Hees. Ook Hans Storm, de boswachter van Amelisweerd, kwam poolshoogte nemen en zorgde voor de vrije doorgang van alle normaliter gesloten wandelsluizen in Amelisweerd. Na de verkeersregelaarsinstructie vertrokken alle verkeersregelaars naar hun post in het bos of langs de weg.

Pheidippides2011klein
Pheidippides zelf arriveerde omstreeks dezelfde tijd. Hij bleek dit jaar Griekse staatsobligaties mee te hebben genomen, ieder ter waarde van 42.195 drachmes (voorbeeld). In de loop van de dag kregen allerlei mensen deze aangeboden. Deels de ‘opvallende’ aanwezigen zoals de speaker, de DJ, mensen van het organisatieteam en natuurlijk de winnende atleten, maar ook willekeurige mensen werden verblijd met deze waardevolle staatsobligaties. Pheidippides stond er wel op dat geïntereseerden zich lieten interviewen door hem. Op een gegegeven moment kwamen deelnemers zich spontaan melden omdat deze waardepapieren een grote aantrekkingskracht bleken te hebben. Soms uit heimwee naar de pre-europeriode, soms “om een mooi aandenken te hebben aan dit prachtige evenement”. 

Ondertussen waren de technische mannen druk met het aanbrengen van alle wijzigingen in de teamopstellingen. Door jaren ervaring wijs geworden, doen we dat alleen op de wedstrijddag zelf. Ook de tijdwaarneming werd geïnstalleerd en de posten bij het wisselgebied namen hun plaats in.

Aan de oproep van de organisatie om te twitteren onder gebruikmaking van de hashtag #phl11 werd door menig twitteraar gehoor gegeven. Alle tweets over de Pheidippidesloop 2011 lees je hier.

De loop gelopen

Om 12:00 uur ‘schoot’  Pheidippides de lopers weg. Het pistool haperde, maar dat heeft niemand gemerkt omdat lopers en publiek om het hardst mee aftelden: “ Nog 10-9-8....3-2-1-START”. En weg waren de lopers onder aanvoering van circa 15 echt snelle mannen en 1 echt snelle vrouw.

Na de eerste paar wissels durfde de organisatie opgelucht adem te halen; de finishfuik met bemanning voldeed en het laatste stuk vlak voor de laatste 300m op de baan hield het moeiteloos.

Vanaf de eerste wissel maakten de Coolrunners duidelijk dat met hen niet te spotten viel. Ze lagen direct op kop en stonden die positie gedurende de hele wedstrijd niet meer af. Achter de nummers 1 vond een spannender gevecht plaats. Beide Jonge Hondenteams vochten om de beurt op de plekken 2 en 3. Maar ook hier gold dat als twee honden vechten om een been, de derde..... De lopers van De Aria’s (achter Ria an) werden de hekkensluiter van dit jaar.

Japies nogxxxHet Athletic Pointteam ‘AP meiden’ mag hier niet onvermeld blijven. Dit geheel uit vrouwen bestaande team liep naar de 21e plaats in de einduitslag. Ze liepen zelfs legaal met zijn 8’en want een van de dames liep met een verdacht bollend buikje.

Universiteit Utrecht was goed vertegenwoordigd met 6 teams in totaal. Als vanouds waren de biologen er in ruime aantallen bij (Kruytje-Roer-Me-Niet, Kruytje-Roer-Me-Nooit en Kruytje-Roer-De-Basis). Ook de Universiteit van Amsterdam was vertegenwoordigd, onder meer met Psycholoop 1 en 2. Atletiekvereniging U-Track bracht 5 teams op de been. Andere atleten waren afkomstig van onder meer AV Hellas (Utrecht), AV Phoenix (Utrecht), AV FIT (Zeist) en AV Pallas (Wageningen).

Gedurende het verloop van de wedstrijd werd duidelijk dat hardlopen een prachtige teamsport wordt door niet in je eentje een marathon te lopen maar met een team van zeven lopers! Het is leuk om te zien dat zoveel mensen een leuke, sportieve en ontspannen dag beleven aan dit evenement. En dat al zoveel jaren; dit was de 32e versie van de Pheidippidesloop.

Team 65 (Up & down hill) maakte een kort sfeerfilmpje van de loop dat is te zien op Youtube. In het Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad is bescheiden aandacht besteed aan de Pheidippidesloop. De artikeltjes lees je hier.

Na de loop

Zoals te doen gebruikelijk was er na de loop de mogelijkheid om als team op de foto te gaan. Op een gegeven moment stond er zelfs een rij voor de fotograaf.

De prijsuitreiking viel helaas een beetje in het water, da’s een leerpuntje voor de organisatie. De drie eerste teams waren er gelukkig nog en de snelste vrouw ook. De snelste man en het team met de leukste naam (Don’t worry, we’ve Bas) waren al naar huis toen de prijzen werden uitgereikt. Ook het snelste U-Trackteam kreeg een prijsje.

Langzaam druppelde het terrein leeg, voor de organisatie begon toen de after-party: alles opruimen en weer netjes achterlaten. Met vereende krachten ging dat gelukkig snel. Als laatste bleef het organisatieclubje achter om de allerlaatste klusjes te doen: de kas tellen, het materiaal voor de wegafzetting terugbrengen naar sponsor KWS en de kar voor de tijdregistratie terugrijden naar Houten.

Leermomentjes en andere feedback

Alle deelnemers en andere aanwezigen vragen wij om je mogelijke tips, verbeterpunten en andere opmerkingen te mailen naar: secretaris@u-track.nl. Volgend jaar zien we jullie allemaal graag terug, met medeneming van alle verbetersuggesties die we hopen binnen te krijgen! Noteer alvast in je agenda: zaterdag 27 oktober 2012: 33e Pheidippidesloop. 

Dankwoord

Zonder de hulp van al onze vrijwilligers was het nooit gelukt er zo’n mooie dag van te maken. We hebben met alle U-Track'ers keihard gewerkt om er een succes van te maken. Om maar in Griekse sferen te blijven: als elke Griek maar half zo hard zou werken als onze vrijwilligers, was er nu geen Eurocrisis, maar een Euro-overschot! Er zijn van onze 49 vrijwilligers een paar mensen die we in het bijzonder willen noemen:

Pheidippides: Wilco Machielse - Wilco, ook bedankt voor de originele manier om de politieke actualiteit te verwerken in zoiets onschuldigs als een hardloopevenement!

Tijdregistratie en Wegwed-specialisten: Patrick Schoo en Jos Warmerdam – Jos, ook bedankt voor je waardevolle parcoursadviezen en Patrick, zeer bedankt voor je werk achter de schermen voor het digitale ontvangstportaal en registratie van alle teams!

Jury aankomst: José van Dam en Mirjam Harmelink – José, ook bedankt voor het Pheidippidesbord!

Speaker: Emiel van Emmerik en DJ: Joost Augusteijn

Rode Kruis: 2 EHBO-bikers die meereden met de laatste ploeg(en) en 1 EHBO'er bij het wisselpunt die een aantal keer in actie moest komen. 

ETU (Elektronische Tijd- en Afstandmeting Utrecht) voor het belangeloos ter beschikking stellen van hun tijdregistratiekar en Ben Korver voor het mogen gebruiken van zijn microfonisteninstallatie.

Bardames en -heren: Femke Piersma, Christian Loeffen, Gerda Abcouwer, Jan Visch en Arie Scheen (beide SVDU), Stephanie Gosink en Wan-Ho Groenenstein.

Opbouwers: Jan Zellenrath, Kees Uiterwijk, Fons Gennisse, Nico Landman, Ed Geerlings, Jasper Berben, Jaap van der Sijs en Peter de buurman – Jaap en Peter: ook bedankt voor het meefietsen met het snelste team!

Wij kijken terug op een geslaagde, sportieve en bovenal leuke dag! 

Mark Hensbergen, Renée Osse, Rianne Vlooswijk en Rita Verduin

Foto's

Gelukkig hebben we de foto's nog. Fotografen 2011: Ted van den Bergh en Gerda Abcouwer. Het zijn weer plaatjes van plaatjes geworden!

Fotoserie 1: http://www.flickr.com/photos/webted/sets/72157627880448075/ 

Fotoserie 2:http://www.flickr.com/photos/webted/sets/72157628032104618/

Uitslagen

De uitslagen van de Pheidippidesloop 2011 zijn in de volgende lijsten te vinden.

Statistieken 

Winnende teams door de jaren heen

Jaar

Naam winnend team

Winnende tijd

Totaal aantal teams

2011

CoolRunners

2:26:12

69

2010

Hellas Angels

2:30:51

55

2009

Hellas Angels

2:32:15

44

2008

Hellas Angels

2:40:10

48

2007

Verheul75jaaren50dagen

2:23:35

58

2006

CoolRunners

2:26:42

66

2005

Ramdrammers 1

2:33:19

70

2004

CoolRunners

2:22:33

74

2003

FreeRunners

2:25:35

60

2002

FreeRunners

2:26:18

58

Resultaten U-Trackteams 2011

Klassering

Naam team

Tijd

9

De Japies

3:04:08

36

Run Feutjes

3:32:19

49

De Rode Lopers

3:39:40

54

Stefan en de U-Trackers

3:42:50

69

De Aria's (achter Ria an)

4:05:56