U-Track logo
U-Track logo

Archief Pheidippidesloop

Een marathon lopen doe je samen!

33e Pheidippidesloop op 27 oktober 2012

Op 27 oktober 2012 organiseert U-Track de 33e Pheidippidesloop. Ook               Pheidippides zelf is weer aanwezig! 

De Pheidippidesloop is een marathon in estafettevorm. Er zijn 2 etappes van         circa 4 km en 5 etappes van circa 7 km. Iedereen die een team van 7 personen (met minimaal 2 dames) op de been kan brengen is welkom. Het parcours loopt door het bosgebied van Amelisweerd en Rhijnauwen en gaat deels over onverharde paden. Om 12:00 uur klinkt op onze nieuwe atletiekbaan Maarschalkerweerd het startschot. Ook de wissels en finish vinden hier plaats zodat het verloop van de wedstrijd voor deelnemers en publiek goed te volgen is.

Parcours

Het parcours van de lange en korte etappe met km-aanduidingen vind je hier.

Utrack_Pheidippidesloop_2011_DEF1_63procent

Al ruim 30 jaar is de Pheidippidesloop één van de gezelligste estafettes van Nederland. In 2011 kwamen 69 teams een de start. Alle teams zijn welkom, of je nu meeloopt voor de sportieve prestatie, voor de gezelligheid of voor je bedrijf. De inschrijfkosten bedragen 42 euro per team.

Volg ons op Twitter via: @Pheidippides_33 en je krijgt regelmatig een update over alles wat met de Pheidippidesloop te maken heeft tot en met twee weken na de loop.

Informatie: Rita Verduin - email: secretaris@u-track.nl - mobiel: 06 513 813 99

Flyer Pheidippidesloop 2011

Utrack_Pheidippidesloop_2011_DEF2_63procent

Inschrijving 2012

De inschrijving voor de 33e Pheidippidesloop start medio augustus via een digitaal inschrijvingsformulier.

Wijzigingen op inschrijving(en)

Wijzigingen in de teamsamenstelling of in de volgorde van de lopers kun je op de dag van de loop doorgeven aan het wedstrijdsecretariaat tot 11:30 uur.

In de week voorafgaand aan de loop ontvangen de teamcaptains een wijzigingsformulier per e-mail. Dit kan geprint worden meegenomen naar de loop op 29 oktober. Ter plekke worden de wijzigingen verwerkt.

Het verslag, de foto's en de uitslagen van de Pheidippidesloop 2011 staan online.

Uitslagen voorgaande jaren

Een lesje geschiedenis

Het was in het jaar 490 v. Chr. dat een bode, Pheidippides genaamd, van de plaats Athene naar Sparta liep om de Spartanen te hulp te roepen in de strijd tegen de Perzen. Hij legde de afstand van 240 kilometer binnen 36 uur af. Tijdens de tocht kwam hij de god Pan tegen, die liet merken de Atheners gunstig gezind te zijn en ze te zullen helpen tegen de Perzen. En zo geschiedde: de Perzen vertrokken met 'panische' angst. De Atheners eerden Pheidippides met een heiligdom en een jaarlijkse estafetteloop, waarbij de winnaar met een fakkel een brandstapel ter ere van de god en de slag bij Marathon ontstak. Helaas ging Pheidippides de geschiedenisboeken in als de man die de allereerste marathon volbracht, maar deze daad met zijn leven moest bekopen.

In 1977 n. Chr. besloot een groepje Utrechtse studenten de twee geschiedenissen te combineren tot een estafette marathon ter ere van de heldendaad van Pheidippides. Deze traditie loopt nu al jaren.