U-Track logo
U-Track logo

Artikelen

34e Pheidippidesloop 2013: verslag, foto's en uitslagen van een topdag!

Prelude voor een super sportdag

prijsuitreikingEen loop organiseren, daar komt heel wat bij kijken... In april begonnen we als Pheidippidesloopteam met de eerste regeldingen. Vergunningen aanvragen, EHBO regelen, de baan reserveren, het zijn maar een paar dingen die echt moeten gebeuren om een loop te kunnen organiseren!

Daarna begon onder andere het vrijwilligers werven. Gelukkig verkeren we bij U-Track in een luxepositie: er zijn heel wat vrijwilligers die al langer helpen dan elk van ons de loop organiseert (er zouden zilveren speldjes uitgegeven moeten worden voor mensen die vaker dan tien keer hebben geholpen, maar dat zou te veel op het budget drukken...). Ook zijn partners, kinderen, ouders en buren van U-Track'ers (en zelfs buitenstaanders!) niet te beroerd om te helpen en dat zorgde er al gauw voor dat we meer vrijwilligers dan teams hadden...

rabobank leukste naamDat was wel even onze zorg: de Pheidippidesloop bleek aan het eind van de herfstvakantie te vallen en dat zou het aantal teams van 70, waar we de laatste jaren wel zo ongeveer op konden rekenen, wellicht ernstig drukken. Dat bleek mee te vallen. Er kwamen - soms met kunst- en vliegwerk - maar liefst 65 teams in actie en ook nog eens vijf sololopers. Een mooi aantal dus, en voor ons geen reden om te tornen aan 'de laatste zaterdag van oktober', ook al valt dat volgend jaar weer in de herfstvakantie.

Een paar dagen voor de loop was er wel een echte zorg: Willem, een van de organisatoren, moest onverhoeds naar Frankrijk om zijn zus en ernstig zieke zwager bij te staan. Voor Willem en zijn familie is het helaas nog steeds spannend (wij wensen hen heel veel sterkte de komende tijd!), wij konden bouwen op een paar vrijwilligers die op het laatste moment nog een extra tandje bijzetten. Op vrijdagavond om een uur of elf konden we, na druk broodjes gesmeerd te hebben, de tijdregistratiekar van ETU-Utrecht opgehaald te hebben en teampakketjes te hebben samengesteld, dan ook met een gerust hart naar huis.

Om een uur of zeven de volgende dag moesten we weer ons bed uit. Voor sommigen begon die dag met het lezen van de tekst van onze Twitterkoningin Rita: 'RACEDAY! #phl13' Inderdaad, RACEDAY...

En hieronder lees je hoe die dag verliep....

Opbouw

fuikOm acht uur zijn de eerste vrijwilligers present in het paviljoen: de weg en het parcours moeten worden afgezet. Even is er sprake van een lichte ontreddering; de kar met wegafzetmaterialen staat op een disselslot en het sleuteltje dat is meegeleverd blijkt niet te passen. Al snel blijkt het vals alarm te zijn, het sleuteltje past toch.

De wegafzetploeg is vanwege de nieuwe soort afzethekken veel sneller klaar dan andere jaren en kan ook helpen met andere taken. Die zijn er genoeg. De opbouw van het startgebied is een tijdrovend klusje, evenals het afzetten van het parcours met pijlen- en kilometerbordjes en afzetlint.

Vanaf half elf druppelen de teams binnen en is het wedstrijdsecretariaat bezet. De bar draait dan al een tijdje. Want wat zouden we zijn zonder ons oppeppende kopje koffie in de best vroege ochtend?

Retro-dagje

Bert en KeesRond elf uur arriveren onze twee speciale gasten, Bert van Bommel en Kees van Amerongen. Beide mannen stonden aan de wieg van het evenement. In 1978 organiseerden zij de allereerste Pheidippidesloop. Bert nam deze zomer contact met ons op en uit dit mailcontact groeide onze uitnodiging aan hen beide om het startschot te komen lossen bij de 34e aflevering.

Ze bleken zeer content met onze uitnodiging en maakten er een retro-dagje van en lieten niet na om telkenmale te laten weten dat ze een topdag hadden en genoten van de sfeer, het weer en de wandeling die hen voerde langs de langste etappe.

Start

startOm 12:00 uur precies start de loop. 70 lopers worden, na het gezamenlijk aftellen van tien naar drie- twee- één-START, weggeschoten door Kees (zie het filmpje). 

Pheidippides zelf staat er glunderend bij. Dit is zijn dag! Als een Phoenix uit de as herrezen loopt onze Pheidippides de hele dag rond in wit gewaad met staf.

Waar een stel lakens en een trainingsspeer al niet goed voor kunnen zijn!

Tussen de 65 eerste lopers van de teams lopen vijf sololopers, twee vrouwen en drie mannen. Zij lopen alle zeven etappes zelf en lopen aldus een hele marathon.

Het startschot geven en tegelijkertijd filmen levert wel wat bibberige beelden op. Hier kun je het filmpje van de start bekijken (1:49 minuut).

Wedstrijd

snelste teamNa de eerste etappe loopt een verrassende ploeg aan kop. 'Rust half weinig ergens in de buurt van Apeldoorn' wisselde als eerste ploeg. Bij de tweede wissel ligt De Mengelmoes team 1 op kop, waarna bij de derde wissel 'Hellas Angels' op kop ligt. Deze koppositie liet dit team niet meer los. Hellas Angels eindigde als eerste ploeg in de tijd van 2:37:09.

In zijn algemeenheid is gisteren in de kop van het veld harder gelopen dan in de voorgaande afleveringen. Vorig jaar liepen vier ploegen onder drie uur, dit jaar waren dat er zes. De winnaar van vorig jaar, Phoenix Tornado's, liep in 2012 wel sneller in 2:34:53.

lopers op parcoursDe eindtijden van de eerste vijf ploegen zijn:

Plaats Teamnaam Vereniging Tijd
1.  Hellas Angels Hellas Triathlon 2:37:09
2.  De Mengelmoes - 1   2:48:46
3. Phoenix AV Phoenix 2:55:11
4. Team 180 Loopgroep Bunnik 2:55:53
5. De Japies U-Track 2:57:37

Een kleine analyse maakt duidelijk dat de winnende ploeg het verschil vooral maakt door de vrouwen in het team, beide vrouwen liepen harder dan 15 km per uur, daarmee wonnen ze belangrijke minuten op de concurrentie.

Het snelste van de drie vrouwenteams die meededen was het team 'de zoete kadetjes' (ook Hellas Triathlon), zij werden in de totaaluitslag 12e in een tijd van 3:14:19 en verdienden een taartje met hun prestatie.

Sololopers

De vijf sololopers dieselden tussen de snelle en minder snelle etappelopers hun zeven ronden, twee keer lang, een keer kort, weer een keer lang, dan weer kort en daarna nog twee keer lang. Niet allemaal hielden ze deze volgorde aan, dat is een leerpuntje voor ons als organisatie. Niet dat we het erg vinden als het in een ander ritme gebeurt, maar wij kunnen dat niet goed controleren en het blijft een wedstrijd dus is het beter als ook de sololopers het ritme van de estafette volgen.

sololopersDe eerste drie sololopers eerden we met een prijs. De uitslag:

Plaats Naam Tijd
1.  Pieter den Edel 3:55:44
2.  Jannet Lange 4:01:40
3. Bob Bock 4:16:25

Ter vergelijking: het langzaamste team (Triodos Bank 3) deed er met zijn zevenen 4:29:13 over. Zij verdienden de poedelprijs als hekkensluiters van de dag. 

Snelste m/v

De snelste man van de dag is Alwin Groen geworden die de tweede etapppe liep voor team De Mengelmoes team 1. Zijn tijd is 23:41 op de lange afstand. Hiermee liep hij gemiddeld 17,2 km per uur. De nummers 2 en 3 zijn Marco Glastra van Hellas Angels en Ids Dijkstra van De Japies, in respectievelijk 24:14 en 24:15.

Snelste vrouw is Agnes Schipper van Hellas Angels. Zij liep de 4,1 km in de vijfde etappe in 15:32 en liep daarmee 15,8 km per uur. Op 2 vinden we Femke van Brussel, ook Hellas Angels, in 16:05 en op 3 staat Marieke Gimbel van Phoenix in 17:13.

Gewoon leuk

teamfoto grappigEr is een aantal zaken dat 'gewoon leuk' is. Voor de deelnemers, voor ons als organisatie en voor al onze vrijwilligers. Om er een paar te noemen: 

Het weer: de zon was heerlijk, lekker buiten een beetje hangen en kletsen en ook het lopen was heerlijk.

Complimenten: we ontvingen veel positieve reacties. Het meeste hoorden wij:  goede organisatie, prima sfeer, mooi en goed uitgezet parcours, leuke mensen, goede accommodatie. Gevolgd door: wij komen volgend jaar terug!

Muziek: DJ Joost deed zijn best om alle verzoeknummers die ons via Social Media bereikten ten gehore te brengen.

Omroepers: de microfonisten lieten niet na om steeds te melden welke ploeg ging wisselen, meestal voorzien van de namen van de lopers. Ook bleken ze van groot belang te zijn toen een van de lopers onwel werd. Het gaat overigens weer goed met deze U-Track-loper. Aan het eind van de dag kwam hij zelf even bedanken en zeggen dat hij er weer bovenop was.

rust een weinig kleinTwitterfontein: de hele dag was in het paviljoen op een scherm te zien en lezen wat er werd getwitterd en gepost met hashtag #phl13. Hiervan hebben wij een twitterverslag gemaakt. Dit is het twitterverslag.

Teamnamen: er waren weer vele grappige teamnamen deze aflevering. Het team dat er vandoor ging met de prijs voor de leukste teamnaam was 'KICKIN ASSphalt'. Achter deze naam bleek een van de vier Rabobankteams schuil te gaan. In de lijst met totaal estafette-uitslagen vind je alle teamnamen. 

Vrijwilligers: wij kregen gisteren 61 vrijwilligers op de been, waarvan vele zo goed als de hele dag in touw waren. De Pheidippidesloop is daarmee voor onze vereniging een van de jaarlijkse hoogtepunten en een geweldig bindmiddel. 

Minder leuk

Is er dan echt helemaal niks mis gegaan zul je misschien denken? Niets is minder waar. Er liep wis en waarachtig een en ander mis. Daarover schreef Rita op haar weblog runningrita.nl dit blog: 'Pheidippidesloop in jammermodus'.

Afbouw

tijdregistratieNa het vertrek van de deelnemers is er nog veel opruimwerk. Hier geldt helemaal dat veel handen licht werk maken. Wij hoeven niet eens een vrijwilligersplanning te maken voor het opruimen, dat loopt helemaal vanzelf.

Aan het eind van de dag blijven ruim 40 U-Track vrijwilligers eten en sluiten we de dag met een tevreden gevoel en een paar spontane toespraken af. Na afloop stuurden we hen dit bedankje.

Volgend jaar: jubileumeditie

lopers 1e etappeVolgend jaar is het evenement op zaterdag 25 oktober 2014. We beleven dan een jubileumeditie: we organiseren de 35e Pheidippidesloop en atletiekvereniging U-Track bestaat volgend jaar tien jaar.

We hopen jullie dan allemaal terug te zien!

Foto's en meer

logo bashelpt - huis en kantoor-gele lettersDe foto's op het parcours werden dit jaar gemaakt door Bas Duijkers. Bas schreef er het volgende bij: 'De foto's zijn per tijdseenheid gerubriceerd om het voor jou makelijker te maken de foto's te vinden waar jij op staat'. Klik hier naar de parcoursfoto's en meer. Bas'website is: www.bashelpt.com.

Dit jaar werden de teamfoto's en de foto's van de prijsuitreiking gemaakt daar Lynette Moes. De leuke gifjes (animated photos) die je hier ziet van enkele teams, zijn van haar hand. Kijk hier voor de teamfoto's en meer.

Aan het eind van de dag vonden wij enkele achtergelaten voorwerpen. Dit is de lijst gevonden voorwerpen.

Verslagen van deelnemers

Ten slotte vragen wij jullie, als je zelf een verslag maakt of een blog schrijft, dit even per mail te melden, dan nemen wij hier de link naar je eigen site of weblog op. Ook een verslag in Word of pdf kunnen wij hier plaatsen.

Het eerste verslag dat ons heeft bereikt, is dat van Jannet Lange, zij werd tweede bij de sololopers. Haar verslag staat op haar weblog 'jannetlooptlang'en heet 'Een mooi loopweekend'. Ze liep maar liefst drie marathons in één weekend! Ze is zeer positief over die van ons. Het is mooi als dit helpt bij het verleiden van meer ultralopers tot deelname.

Ultraloper Ruud Verhoef beschrijft op zijn eigen weblog getiteld RUNNINGRUUD onder de titel 'Over hamstringperikelen maar niet over enkels; over Pheidippides en slakkentempo' waarom hij het hield bij één etappe in plaats van de hele marathon. Voor de website van atletiekverenging Ron Clarke schreef Ruud dit verslag: Pheidippidesloop 2013.

REactive Houten kwam met twee teams aan de start. Beide teams waren aan elkaar gewaagd zoals uit hun verslag blijkt: Pheidippidesloop 2013: spanning tot de finish!

De bosgroep van U-Track (HLG U-Track) deed mee met twee teams. Bijgaand het verslag en uitslagen met en zonder Pheidippides zelf. 

Het goede doel van dit jaar, de stichting JDRF welke strijdt tegen Diabetes type één, verhaalde op navolgende wijze op haar site over de loop: JDRF en de Pheidippidesloop.

De winnaar van de sololopers, Pieter den Edel, schrijft op de site van WZK-triathlon.nl een hartverwarmend stukje over zijn winst onder de titel: Het moest er ooit een keer van komen.

De vierde schrijvende utraloper, Bob Bock, meldt zich op Bob's Blogje met een soort telexverslag van zijn podiumplaats. Erg leuk om te lezen dat alle sololopers onze loop meer sololopers toewensen. Hopelijk gaat dat voor 2014 meer sololopers opleveren. We zijn weer van plan om maximaal 25 solodeelnemers toe te laten. Voor de kosten (15 euro p.p.) hoeven ze het niet te laten...

Tot zover de verslagen die wij kregen doorgestuurd of zelf vonden.

Uitslagen

De uitslagen van de Pheidippidesloop 2013 zijn in de volgende lijsten te vinden. 

Enkele uitslagen door de jaren heen

Jaar Naam winnend team Winnende tijd Totaal aantal teams
2013 Hellas Angels 02:37:37 65
2012 Phoenix Tornado's 02:34:53 70
2011 CoolRunners 02:26:12 69
2010 Hellas Angels 02:30:51 55
2009 Hellas Angels 02:32:15 44
2008 Hellas Angels 02:40:10 48
2007 Verheul75jaaren50dagen 02:23:35 58
2006 CoolRunners 02:26:42 66
2005 Ramdrammers 1 02:33:19 70
2004 CoolRunners 02:22:33 74
2003 FreeRunners 02:25:35 60
2002 FreeRunners 02:26:18 58

Uitslagen U-Track

De Japies

Klassering Naam team Tijd
5 De Japies 02:56:37
11 Hmmm lekker pepernoten 03:13:37
20 Heb je wel gehoord v/d 7(lopers) 03:22:51
27 THE PHEIDIPPI-LOZEN 03:27:20
64 THE PHEIDIPPI-DOZEN 04:04:30

 

 

Organisatieteam Pheidippidesloop

Karola Mulder, Renée Osse, Patrick Schoo, Willem Spee, Rianne Vlooswijk en Rita Verduin