Een marathon lopen doe je samen!

Op 31 oktober 2009 organiseren wij alweer voor de 30e keer de Pheidippidesloop.

De Pheidippidesloop is een marathon in estafettevorm. Er zijn 2 etappes van circa 4 km en 5 etappes van circa 7 km. Iedereen die een team van 7 personen (met minimaal 2 dames) op de been kan brengen is welkom. Het parcours loopt door het bosgebied van Amelisweerd en Rhijnauwen en gaat deels over onverharde paden. Om 12:00 uur klinkt op atletiekbaan Maarschalkerweerd het startschot. Ook de wissels en finish vinden hier plaats zodat het verloop van de wedstrijd is voor deelnemers en publiek goed te volgen is.

Al 30 jaar is de Pheidippidesloop één van de gezelligste estafettes van Nederland. Vorig jaar kwamen zo'n vijfig teams aan de start. Alle teams zijn welkom, of je nu meeloopt voor de sportieve prestatie, voor de gezelligheid of voor je bedrijf. Deelnemende teams kunnen zich online inschrijven. De inschrijfkosten bedragen 35 euro per team.

Voor meer informatie:

Emiel van Emmerik - 06-25 175 345

Uitslagen voorgaande jaren

Een stukje geschiedenis

Het was in het jaar 490 v. Chr. dat een bode, Pheidippides genaamd, van de plaats Athene naar Sparta liep om de Spartanen te hulp te roepen in de strijd tegen de Perzen. Hij legde de afstand van 240 kilometer binnen 36 uur af. Tijdens de tocht kwam hij de god Pan tegen, die liet merken de Atheners gunstig gezind te zijn en ze te zullen helpen tegen de Perzen. En zo geschiedde: de Perzen vertrokken met 'panische' angst. De Atheners eerden Pheidippides met een heiligdom en een jaarlijkse estafetteloop, waarbij de winnaar met een fakkel een brandstapel ter ere van de god en de slag bij Marathon ontstak. Helaas ging Pheidippides de geschiedenisboeken in als de man die de allereerste marathon volbracht, maar deze daad met zijn leven moest bekopen.

In 1977 n. Chr. besloot een groepje Utrechtse studenten de twee geschiedenissen te combineren tot een estafette marathon ter ere van de heldendaad van Pheidippides. Deze traditie loopt nu al jaren, zo ook dit jaar.