Oud en nieuw bij Pheidippesloop

De leukste marathon-estafette van Nederland ging zaterdag 28 oktober om 12.00 uur weer van start. Dit jaar voor het eerst vanaf de atletiekbaan Maarschalkerweerd en daardoor met een nieuwe route met meer bospaden en mooie doorkijkjes. Voor lopers een prettig en afwisselend parkoers, voor de wachtenden voldoende ruimte en gezelligheid rond de baan.

Het aantal teams was dit jaar weer boven verwachting, bijna 70 x 7 lopers gingen van start. Daaronder drie U-Track teams, een snel team, een bijna snel team en een recreantenteam, die onder de naam Bosrunners natuurlijk uitstekend op hun plaats waren. Verder vele bekende namen van eerdere jaren en natuurlijk de titelverdediger van vorig jaar, de Coolrunners, die wederom voor de eer gingen en dat zonder echte strijd ook voor elkaar hebben gekregen.

Winning mood

De wedstrijd leek al snel een eenzame triomfloop voor de Coolrunners te worden. Na de eerste etappes, waar de achtervolging nog in de voetsporen kon volgen werd de afstand tussen nr. 1 en 2 al snel zo groot dat ze zonder problemen naar de overwinning liepen. En dat terwijl een van de begeleiders van het team wist te melden dat ze dit jaar niet zeker waren van de overwinning, omdat ze niet hun beste team aan de start hadden. Wel hadden ze een Duits kampioen 1500 m. gestrikt voor de eerste etappe en die wist het team blijkbaar weer in de winning mood te brengen. De zesde plaats voor het eerste U-Track team was een goede prestatie waar we als club tevreden over kunnen zijn.

Traditie

Maar, bij dit soort estafettelopen is het gezellig meedoen voor de meeste teams toch het doel van de dag en dat bleek ook weer uit de vele enthousiaste lopers die ieder op geheel eigen wijze hun beste beentje voorzetten. Er waren dit jaar helaas geen verkleedpartijen, op een miss-sjerp en een bakkersmuts na. Oh ja, en Pheidippides zelf natuurlijk, die wederom waardig de lopers wist te attenderen op de naamgever van de loop.

Als breuk met de traditie mochten dit jaar geen fietsers mee over het parkoers door het bos. Dit leverde enkele teleurgestelde reacties op. Het opzwepen van de lopers door steeds te melden hoever men is en hoe weinig er nog maar hoeft werd door een aantal echt gemist. Gelukkig konden die dat afreageren door zelf extra hard te lopen. De nieuwe route compenseerde dat gevoel wel. De bijna volledige bos-route maakt de loop nog een graadje mooier dat hij al was. Ook de start en finish op de baan geeft een betere ambiance en straalt veel meer een atletiekevenement uit. Vasthouden dus! Al met al een prima jaar voor Pheidippides, dank aan de organisatoren en de vrijwilligers voor hun inzet!

Christie Bakker