NK junioren 2022 in Amsterdam

Van vrijdag 17 juli tot 19 juli organiseerde de Amsterdamse atletiek verenigingen het NK junioren in Amsterdam.

U-Track Running Team was met negen junioren goed vertegenwoordig op dit NK. Helaas moest Stijn Verweij zich vlak voor het NK junioren afmelden. Stijn was ziek geweest en niet genoeg hersteld voor zijn laatste NK junioren.

Vrijdag

Op vrijdag opende Silke het bal op de 800 meter voor het haar eerst NK junioren op de baan. Silke doet pas een kleine 1,5 jaar aan het hardlopen en wist nu al te plaatsen voor de 800 meter als 1e jaar B junior. Silke opende geweldig in 72 sec en wist bij de top van Nederland te blijven.  Dit eindigde in een nieuw pr met 3 sec naar 2.30, wat helaas niet genoeg was voor een plaats in de finale maar een 23e plaats  overall.

Na Silke mocht Isha het proberen bij de jongens. Isha wist zich voor zijn trainer en team genoten onverwacht te plaatsen voor de 800 meter. Isha dacht daar zelf heel anders over en ging volle bak de series in en wist zich met een geweldig eindsprint te plaatsen voor de finale op zaterdag in een nieuw pr 2.1.00. William Knol wist zich vrij makkelijk als podium kandidaat te plaatsen.

Aan het einde van de avond stond de 3000 meter voor B junioren op het schema. Merlijne mocht in de warmte als eerste beginnen. De eerste 1500 meter ging erg goed maar daarna kwam helaas de warmte bij Merlijne binnen want er voor zorgde dat ze moest uitstappen. David kwam bij jongens B in actie op zijn eerst NK junioren outdoor. David doet pas sinds September aan atletiek en wist zich goed staande te houden tussen de toppers op de 3000 meter. Met nog 1400 meter versnelde de knop groep en moest David passen. David werd 16e in 10.12

Zaterdag

De zaterdag begon vroeg met de finales over 800 meter.  Isha wist zich verassend te plaatsen en stond vol zelf vertrouwen aan de start. Na 300 meter was er een val partij midden in het veld waar Isha om heen moest, hierdoor verloor hij de aansluiting maar vocht zich naar een geweldige 6e plaats. Ook Isha doet pas sinds kort aan atletiek.

William Knol heeft zich de afgelopen jaren meerdere keren op het podium weten te lopen en dat was voor de 800 meter bij de jongens A ook de planning. Na een onrustige eerste 400 meter zat William niet goed  in de groep en probeerde hier om heen te gaan. Met een flinke eind sprint wist hij zich naar de 4e plek te knokken, niet waar hij op hoopte maar er zat voor nu niet meer in.

In de middag waren de series 1500 meter met maar liefst 5 atleten.

Merlijne wist zich ook voor de 1500 meter te plaatsen en wou revanche nemen op zich zelf na de 3000 meter. Met een vooraf bekeken strategie wist Merlijne zich bij de tijdsnelte atleten te lopen en zich zo te plaatsen voor de finale op zondag. Bij de 1500 meter zijn er twee series. De eerste 5 gaan direct door naar de finale en daarna nog 5 tijdsnelste.

Voor Jasper-Iker en Finn was dit voor ook het plan, strategie aanpassen om de serie waarin je inzit en daarop lopen. Zich zorgde er voor dat Jasper zich als 5e wist te plaatsen en Iker en Finn als tijd snelste, Finn zelf met een nieuw pr en voor het eerst onder 4.20. Voor William was het bereiken van de finale iets makkelijker omdat hij bij de beste van Nederland hoort, William wist als 1e te plaatsen voor de finale op zondag.

Op de zondag stonden dus vijf U-Track atleten in de finale de 1500 meter van de Nederlands kampioenschappen. Met hoe het huidige niveau in Nederland is was dit een knappe prestatie.

Merlijne mocht als eerst startten bij de meisjes onder 18 jaar. Na 700 meter ging het gas er op en moest Merlijne helaas passen en eindigde op de 15e plaats. Daarna waren Jasper en Finn aan de beurt. In de tactische race werd Jasper 7e (dit was te voren ook de doelstelling). Finn eindigde helaas met een DQ omdat de zolen van zijn schoenen niet volgens de regelementen was. Finn liep wel zijn tweede tijd ooit. Bij de jongens A ging William voor de winst. Na een rustig begin werd er met nog 500 meter te gaan flink versneld, William kon tot de finish mee maar moest helaas genoegen nemen met een 2e plaats. In de zelfde finale probeerde Iker het ook om mee te gaan met de kop maar kwam helaas te kort. Iker werd 15e